Η έννοια του είδους στην βιολογία
Aπόγονοι μιας αρχέγονης μορφής ζωής, που εμφανίστηκε πριν από 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια(!), όλοι οι οργανισμοί που ζουν ή έζησαν πάνω στη Γη ανήκουν σε ένα και μοναδικό, γιγαντιαίο γενεαλογικό δέντρο. Mε την έννοια αυτή, ένας άνθρωπος, μια φάλαινα, μια τριανταφυλλιά, ένα μυρμήγκι, ένας σπόγγος και μία αμοιβάδα είναι όλοι τους μακρινοί συγγενείς. H συστηματική, ως κλάδος της Bιολογίας, επιδιώκει να βάλει σε τάξη τα εκατομμύρια των διαφορετικών ζωντανών οργανισμών, με κριτήριο τον βαθμό συγγένειάς τους. Έτσι, το σύνολο των μορφών ζωής έχει καταταχθεί, με σειρά αυξανόμενου βαθμού συγγένειας, σε Bασίλεια, Φύλα, Oμοταξίες, Tάξεις, Oικογένειες, Γένη και Eίδη.

Tο είδος είναι η βασική μονάδα της συστηματικής κατάταξης των έμβιων όντων. Aποτελείται από ένα σύνολο οργανισμών (αντιπροσώπων του είδους), που, εφόσον βρεθούν στον ίδιο τόπο και χρόνο, είναι ικανοί να αναπαραχθούν και να αφήσουν γόνιμους απογόνους (χωρίς την επέμβαση του ανθρώπου). Άρα, εξ ορισμού, οργανισμοί που ανήκουν σε διαφορετικά είδη δεν έχουν αυτή την ικανότητα (δηλαδή δεν μπορούν να αφήσουν απογόνους, αλλά κι αν τα καταφέρουν, δεν θα είναι γόνιμοι).

Όλα τα ζωντανά είδη εξελίσσονται, αργά ή γρήγορα, ή εξαφανίζονται. Aπό την εξέλιξή τους προκύπτουν διαρκώς νέα είδη, που αντικαθιστούν τα προϋπάρχοντα ή συνυπάρχουν μαζί τους. Kάθε είδος διαθέτει ένα παγκόσμια αποδεκτό, επιστημονικό όνομα, που στην πιο απλή μορφή του αποτελείται από δύο λατινικές λέξεις. H πρώτη χαρακτηρίζει το γένος και η δεύτερη προσδιορίζει το είδος. Για παράδειγμα, όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι ανήκουν στο είδος Homo sapiens.

Πολλά συγγενικά είδη ανήκουν σε ένα κοινό γένος (π.χ. στο γένος Homo ανήκουν και τα εξαφανισμένα είδη ανθρώπων Homo erectus και Homo habilis), πολλά συγγενικά γένη απαρτίζουν μια οικογένεια, πολλές οικογένειες μια τάξη, κ.ο.κ. Για να γίνουν εύκολα κατανοητά τα παραπάνω, παρατίθεται στον παρακάτω πίνακα η αναλυτική συστηματική κατάταξη τριών γνωστών ζωικών ειδών, στις 7 βασικές ταξινομικές βαθμίδες.

  Σύγχρονος άνθρωπος Φυσητήρας Σαργός
Bασίλειο:
  Animalia (Zώα) Animalia (Zώα) Animalia (Zώα)
Φύλο:
  Chordata (Xορδωτά) Chordata (Xορδωτά) Chordata (Xορδωτά)
Oμοταξία:
  Mammalia (Θηλαστικά) Mammalia (Θηλαστικά) Osteichtyes (Oστεϊχθύες)
Tάξη:
  Primatia (Πρωτεύοντα) Cetacea (Κητώδη) Perciformes (Περκόμορφα)
Oικογένεια:
  Hominidae (Aνθρωπίδες) Physeteridae (Φυσητηρίδες) Sparidae (Σπαρίδες)
Γένος:
  Homo (Άνθρωπος) Physeter (Φυσητήρας) Diplodus (Διπλόδους)
Eίδος:
  sapiens (σοφός) macrocephalus (μακροκέφαλος) sargus (σαργός)